Communicatieregel 9. Niet saboteren, assertiever worden!

Het is heel lastig om voor jezelf op te komen als je een dominante, driftige, drammerige of erg principiële (gespreks)partner hebt. Vooral als je zelf wat zachtaardiger, flexibeler of gewoon niet zo assertief bent. Je zult misschien de neiging hebben om toch te doen waar je recht op of zin in hebt en de wensen van de ander stiekem saboteren. Op zo’n manier dat deze je niet kan beschuldigen. Door een flauw excuusje bijvoorbeeld. Je ‘vergeet’ misschien dingen te doen voor je partner in plaats van ervoor uit te komen dat je geen zin in had. Of je kon je telefoon helaas niet oppikken. Of je hoofdpijn is weer eens te erg. Of je moest overwerken. Ook dit werkt een vicieuze cirkel van irritatie teweeg. En toenemende hoofdpijn.

Dit artikel is onderdeel van deel 2 van de cursus ‘Communiceren kun je leren’.

Wat kun je doen als deze relatie belangrijk voor je is en je er een positieve draai aan wilt geven? Verman jezelf, leer de onderhandelingsregels en proberen vaker te zeggen je wilt en verwacht in de relatie. De ander zal misschien wel aan die nieuwe kant van jou moeten wennen, maar er bestaat een kans dat deze wat minder dominant word en inbindt naarmate jij eerlijker bent en minder op oneerlijke excuses leunt. Misschien moeilijk als je verbaal niet zo sterk bent, maar oefening baart kunst. Uiteindelijk zijn jullie allebei gebaat bij een meer gelijkwaardige relatie.

eKudos Nu Jij

Post a comment