Het grote probleem van online daters: keuzemoeheid

Dan Ariely is een succesvolle kruising tussen een psycholoog en een econoom, gefascineerd door hoe normale mensen zoals jij en ik -vaak onlogische – beslissingen maken en producten kopen. Vaak genoeg maken mensen intuïtieve beslissingen gebaseerd op (cognitieve) luiheid. En bekend voorbeeld is dat van het donorcodicil. In Duitsland is bijna iedereen donor, in Nederland bijna niemand. Zijn Duitsers in vergelijking tot Nederlanders altruïstischer? Of compenseren ze collectieve schuldgevoelens die ze hebben overgehouden aan de Tweede Wereldoorlog? Hebben ze misschien aantrekkelijkere donorcodicil-reclames? Niks van dat al. Een blik op beider formulieren maakt het direct duidelijk. In Nederland moet je een kruisje zetten (lees: moeite doen) als je WEL donor wilt worden, in Duitsland moet je een kruisje zetten als je GEEN donor wilt worden. Puur luiheid dus.

De keuze is van tevoren gemaakt. Slimme adverteerders maken daar goed gebruik van: ze geven keuzen die geen echte keuzen zijn. Om het bij datingsites te houden: de keus tussen 24,50 eurootjes voor een lidmaatschap van een maand of 37,50 euro voor drie maanden is voor de meeste mensen niet moeilijk.

Wat wel lastig is: welke van de duizenden profielen waar je overheen kunt scrollen is voor jou de moeite van het benaderen waard?

eKudos Nu Jij

2 comments

  1. Pw

    Ik geloof niet dat een datingsite ooit uitkomst kan bieden voor hetgeen wat mensen in het dagelijkse leven zijn verloren. Als je hoort dat 1 op de 3 huwelijken strandt, de maatschappij individualiseert/verhard en bijna ieder dag een bizar bericht in de media verschijnt dat betrekking heeft op een relatie, dan denk ik dat het onzekerheid en wantrouwen in de hand werkt. Datingsite’s lijken daarmee wel een beetje op een autotentoonstelling waar je naar gaat kijken. Het heeft alleen weinig zin als je toch niet meer in een auto durft te rijden.
    Jeffrey Wijnberg zegt; “Versieren kan overal” Als je dat niet als vrouw of man kunt, mag je er denk ik wel van uitgaan dat je iets verloren bent of nooit gehad hebt. Als je dat niet meer wilt, ben je in onze samenleving wellicht wat ongelukkiger dan je zou willen.
    http://www.telegraaf.nl/vrouw/columns/jeffrey/3848698/__Versieren_kan_overal__.html

Post a comment