Psychologisch woordenboek: amnesie

Amnesie is een tijdelijke of blijvende vorm van geheugenverlies waarbij bepaalde gebeurtenissen niet meer worden herinnerd (retrograde amnesie) en/of nieuwe gebeurtenissen niet meer worden opgeslagen (anterograde amnesie). Meestal wordt het veroorzaakt door hersenschade (als gevolg van een ongeluk of virus bijvoorbeeld), soms is een psychologisch trauma er de oorzaak van. Het meest serieuze geval van amnesie is geconstateerd bij de Engelse musicus Clive Wearing. Hij was een van de onderwerpen in een wetenschappelijke BBC-documentaire waarin theoretisch fysicus Michio Kaku het mysterie ‘tijd’ onder de loep nam. Clive lijkt door zijn amnesie gedoemd te zijn in een ‘eeuwig nu’ te leven, zonder verleden of toekomst, alsof hij elke paar seconden opnieuw uit een coma ontwaakt. Ik denk niet dat Eckhart Tolle-fans dat ambiĆ«ren wanneer ze in de ‘Kracht van het Nu’ proberen te staan.

eKudos Nu Jij

Post a comment