Communicatieregel 4. Vermijd etiketten en veroordelingen voor het leven

Dit deel van de cursus gaat nog steeds over het brengen van kritiek. Een gouden regel als je dingen gedaan wilt krijgen van een ander: vermijd etiketten en absolutismen zo veel je kan en benoem het gedrag dat je graag veranderd wilt zien. Etiketten en sterk veroordelende woorden saboteren namelijk de mogelijkheid van je partner om positief te reageren, en te veranderen. Ze werken als een zelfvervullende profetie. Woorden als: ‘altijd,’ ‘nooit’ in combinatie met de persoonsvorm ‘jij bent’ zijn erg verdacht. Het zijn veroordelingen voor het leven. Logisch dat iemand daartegen in verzet gaat. In plaats dat je iemand klem zet door een stempel te drukken kun je beter het gedrag veroordelen en een alternatief suggereren. De kans dat iemand daar wat beter op reageert is groter. Daarom verban de volgende woorden uit je vocabulaire: ‘Jij bent een …’ , ‘altijd’ en ‘nooit ‘, ‘niets’, ‘helemaal’…

Deze thread is onderdeel van de cursus ‘Communiceren kun je leren’.

Niet doen: verlammende etiketten en veroordelingen for life
Zij: ‘Jij bent aartslui, net als je vader, ik ga zelf wel weer naar de apotheek. Aan jou heb ik ook helemaal niets.’
Hij: ‘Eindelijk leer je me echt kennen. Dag hé! Je weet waar de apotheek is.’

Zij: Jij ruimt echt nooit op! Het is altijd hetzelfde liedje!
Hij: ‘Ik ruim wel op, eergisteren nog.’

Wel doen: veroordeling van gedrag
Zij: ‘Ik baal ervan dat dat je je niet aan de afspraak hebt gehouden! Wat doen we nu? Of eigenlijk: wat wil jij dat we eraan doen?’
Hij: ‘Ik wist niet dat het zo belangrijk voor je was. Ik ga na het eten wel langs om die pillen te halen, ja?’

Zij: Oh nee he. Weer een troep. Kun je alsjeblieft opruimen voor we gaan slapen?
Hij: ‘Ik beloof je dat ik het morgenochtend doe voordat je opstaat, okay? Ik moet sowieso vroeger op.’

eKudos Nu Jij

Post a comment