Psychologisch woordenboek: projectie

Chagrijnige man tegen zijn nietsvermoedende vrouw: “Oh nee, ben je weer chagrijnig? Dat wordt weer een leuke avond dan?” Ziedaar een staaltje projectie. Bij psychologische projectie verdringt of ontkent iemand eigen negatieve kenmerken of gevoelens door ze aan een ander toe te schrijven. De verantwoordelijkheid voor de narigheid wordt zo buiten iemand zelf gelegd. Projectie is een van de vele afweermechanismen die wijlen psychiater Sigmund Freud beschreef. Lang niet alle Freudiaanse termen zijn nog in schwung, maar de term projectie wordt nog vaak gebruikt. Niet zozeer om een afweermechanisme te beschrijven, eerder een blinde vlek waarbij de projector bij anderen ziet waarmee-ie zelf gepreoccupeerd is. Projectie heeft vanuit dat perspectief veel weg van het gezegde zoals de waard is vertrouwt ie zijn gasten. Mensen die vreemdgaan bijvoorbeeld zullen ditzelfde gedrag eerder bij hun onschuldige partners vermoeden wanneer deze ineens overwerken, dan mensen die niet vreemdgaan. Mensen die zich op een feestje niet op hun gemak voelen, herkennen dit gevoel ook eerder – al dan niet terecht – bij andere feestgangers.

eKudos Nu Jij

Post a comment