Psychologisch woordenboek: humor

Humor is een sociaal smeermiddel volgens dit artikel in dagblad AD. Het smeeraspect vind je direct terug in het woord zelf dat (net als humeur) afgeleid is van het Griekse woord voor sap of vocht. De oude Grieken dichtten lichaamssappen een belangrijke rol toe in het regelen van menselijke stemmingen en emoties. Hoewel praten en denken over humor niet direct sappig of grappig is, kan het wel interessant zijn te beseffen wat de achterliggende functie ervan is. Volgens psychologen is humor dat wat er gebeurt als je brein een verrassend verband ziet dat buiten het normale verwachtingspatroon ligt. Die herkenning zorgt voor een licht en fijn gevoel in de hersenen, voor de buitenwacht herkenbaar als gelach. Een leuke grap of gekke situatie kan de spanning tussen mensen direct verlagen. Behalve dat het fijn is, hebben mensen die grappig zijn een handig sociaal instrument in handen dat ze helpt een leuke connectie met mensen te maken en zware onderwerpen op een luchtige manier te brengen. Dat is verder helemaal niet grappig, misschien kan deze boer me leren hoe dat moet?

eKudos Nu Jij

Post a comment