Waar werken de meeste en minste psychopaten?

Eerst een misverstand uit de weg ruimen. Psychopaten zijn niet per se mensen die jou het liefst met een kettingzaag bewerken om je daarna als avondeten te serveren. Psychopaten hebben wel karaktertrekken die zulk gedrag makkelijker maken. Psychopathie is een persoonlijkheidsstoornis (anti-sociale persoonlijkheidsstoornis) bestaande uit (een aantal van) de volgende eigenschappen: oppervlakkige emoties, weinig angst, stressbestendig, heel weinig empathie, gebrek aan schuld en spijtgevoelens, egocentrisch, oppervlakkig karakter, manipulatief, onverantwoordelijk, impulsief en antisociale gedragingen zoals een parasitische levensstijl en criminaliteit. Op hersenscans is goed te zien deze onderkoelde kikkers met veel minder medeleven op pijn reageren als ‘gezonde’ mensen. Het doet ze gewoon niet zoveel te merken dat een ander lijdt.

Dat te hebben gezegd, wat zijn de beroepen/werkvelden waar mensen het hoogst scoren op de psychopathie-ladder? Een toptien:
1. Directeur
2. Advocaat
3. Media (tv/radio)
4. Verkoper
5. Chirurg
6. Journalist
7. Politieagent
8. Kerkelijke
9. Chefkok
10. Ambtenaar

Beroepen met de minste psychopatie:
1. Sociaal hulpverlener
2. Verpleger
3. Psychotherapeut
4. Handwerker/ambachtsman
5. Schoonheidsspecialist/stylist
6. Ontwikkelingshelper
7. Leraar
8. Kunstenaar
9. Huisarts
10. Accountant

Waarom komt in onderste beroepen minder psychopathie voor dan in onderste? Ze vereisen een menselijke connectie en medeleven. Deze banen bieden daarnaast geen financiĆ«le voordelen, bijzondere status of macht. Beroepen als verpleger of leraar zijn niet bepaald een trekpleister voor mensen die weinig op hebben met menselijk lijden of anderen graag willen helpen. Eerstgenoemde banen weer wel: het zijn beroepen waar deze mensen hun macht kunnen uitoefenen, hun egocentrische levensstijl kunnen uitbuiten en zich minder hoeven te laten leiden door de gevoelens van anderen. Deze beroepen vragen daarnaast vaak om een koele benadering en rationele, klinische beslissingen. Mensen die empathisch, bangig of stressgevoelig zijn voelen zich van nature niet door dit soort banen aangetrokken. ‘Psychopathische’ persoonlijkheden zijn voor onze maatschappij overigens niet alleen maar slecht en ongewenst. We hebben dit soort mensen in sommige situaties nodig. Je kunt bijvoorbeeld maar beter een taakgerichte, empathieloze chirurg hebben dan eentje die gespannen raakt als ie pijn, bloed of vrees bespeurt.

Maar de chefkok in de top tien? Tja, nu je het zegt.

Via Bakadesuyo

eKudos Nu Jij

Post a comment