Ik ben uniek, net als iedereen (filmpje)

‘Ik ben uniek, zoals iedereen.’ Die paradoxale uitspraak past de meeste mensen goed. We hebben graag de illusie dat wij anders zijn, doen wat rechtschapen is en vasthouden aan onze eigen werkelijkheid. We zijn alles behalve meelopers. In de praktijk is echt uniek en origineel zijn geen feestje, het maakt al snel eenzaam. Maar maak je geen zorgen: de kans is groot dat ook jij leuk meedoet als de situatie daarom vraagt, hoe absurd die ook is.

De fragmenten zijn tientallen jaren oud, maar recente onderzoeken laten dezelfde resultaten zien. We zijn sociale dieren en de angst buiten te boot te vallen is voor de meesten van ons groter dan we willen toegeven. We zijn geprogrammeerd om ons aan verschillende sociale werkelijkheden aan te passen. Dat heeft de menselijke soort zo succesvol gemaakt. Het is zowel een kracht als een zwakte. Het wordt eng als het gaat om gevaarlijke en irrationele ideologie├źn.

Het Ash-experiment is het eerste experiment waarin duidelijk wordt dat het grootste deel van de mensen zich conformeert aan conclusies die zichtbaar absurd zijn.

eKudos Nu Jij

Post a comment