Regelmatig xtc slikken geeft vergeetachtige katers

De feestdrug xtc geeft een lekkere roes, maar regelmatig gebruik zorgt voor schadelijke katers. Op hersenscans is te zien dat de hippocampus – het hersengebiedje dat cruciaal is voor geheugen en herinnering – gemiddeld 10 % kleiner is bij regelmatige gebruikers. De gebrekkige doorbloeding van de hersenen die xtc veroorzaakt zorgt ervoor dat sommige hersencellen afsterven. Dat maakt grondig nadenken en herinneren iets lastiger. Zorgelijk, erkent neuroradioloog Liesbeth Reneman het Amsterdams Medisch Centrum (AMC), maar voor stellige uitspraken is het nog veel te vroeg. De neuroradioloog wil binnenkort ook andere hersengebieden van xct-gebruikers vergelijken met die van cleane proefpersonen.

Uit eerdere onderzoeken bleek ook dat regelmatig gebruik van xtc een nadelige invloed kan hebben op stemming. Het maakt de kans op angstaanvallen en depressies groter.

Er gaat niks boven een ouderwets, opzwepend muziekje om jezelf op te peppen.

eKudos Nu Jij

Post a comment