Dossier voor singles: geen rozen zonder doornen

Dit is de inleiding van een dossier over de periode die voor sommigen als een eindeloze nachtmerrie voelt, voor anderen als een vochtige droom en voor de meesten iets daartussen: het leven als single.

Op het gebied van liefde, seks en bijhorende communicatie hebben de meesten van ons een opleiding gevolgd. Gewoon proberen, aanmodderen en door schade en schande wijs worden: dat is zo’n beetje het advies dat we meekrijgen van onze omgeving. Meestal volstaat het – de natuur redt zichzelf wel – maar vaak is het eigenlijk niet goed genoeg. Jammer, want liefde is een van de belangrijkste drijfveren en meest geluksbepalende onderdelen van ons leven. Een gebrek aan intimiteit en seks maakt zelfs de meest succesvollen onder ons tot zure besjes.

Als psycholoog en toevallige eigenaar van een datingsite heb ik een unieke kijk op de verschillende manieren waarop singles deze periode beleven en doorkomen. Een ding hebben we gemeen: we houden allemaal van short-cuts en willen zo snel mogelijk ter bestemming aankomen. Dat geldt ook voor de liefde. Na een periode van ploeteren, daten en geen of halfbakken affaires willen de meesten van ons een fijne relatie zonder al teveel twijfel of strijd. De meesten van ons daten het liefst helemaal niet. Het Liefdespad is verwarrend, je kan gekwetst worden, besmettelijke ziekten oplopen en schrikken van iemands dvd-collectie.

Om deze reden zullen we zelfs in een slechte relatie blijven hangen totdat het echt niet meer gaat. Ik heb goed nieuws: als je eenmaal uit die comfortabele bubbel springt zul je zien dat het meevalt. Het kan zelfs leuk en inspirerend als je – op frisse manieren – contact maakt met de mensen die je interessant vindt.

Eerst nog redelijk onschuldig, maar na verloop van tijd gaan we er meer en meer spanning in brengen. Laten we eerlijk zijn: seks en lichamelijke intimiteit zijn best belangrijk. ‘Datetiquette’, oogcontact, een prettig gesprek, versiertrucs, daten met meerdere mensen, effectief internetdaten. Je bent alleenstaand en je wilt wat… laat ons er eens middenin duiken.

Daten, contact maken en flirten
Help, ik wil zo graag!
Bemoei je met de wereld: kruip uit je schulp
Lang vrijgezel geweest? Zorg dat je opvalt
Datiquette en hoe je een verpletterende eerste indruk achterlaat
Zeven leuke wetenschappelijke weetjes over daten
Dumpen voor dummies: de kunst van het kwetsen

Partnerkeus: over rozen en doornen
Op de juiste vallen kun je dat leren?
Val jij op je opposite? Echt niet
Ontluikende liefde: geef elkaar een kans
Pas op voor foute types!
De heftigste waan van allemaal: verliefdheid
De illusie van de foute man
Dilemma of niet? Daten met meerderen tegelijk

Zelfvertrouwen & andere issues
Dag meneer Psycholoog, een nieuw zelfbeeld graag!
Twee smeermiddelen voor betere seks
Leren van liefde: rozen komen niet zonder doornen
Oud liefdeszeer: schrijf het van je af

Communicatie algemeen
Dossier: communiceren kun je leren

Online daten
Internetdaten: de voor- en nadelen
Weet wie je date
Het grote probleem van online daten: keuzemoeheid
Relatiebemiddeling en wetenschappelijke datingsites: geldverspilling?
Goedbedoelde profielteksten (met vrije vertaling)

eKudos Nu Jij

Post a comment