Communiquette: zet de ander niet onder druk omdat jij onzeker bent

Mensen die twijfelen aan wat de ander voor ze voelt kunnen de niet constructieve behoefte hebben om het daar constant over te willen hebben. Vooral in de amoureuze sfeer kan dit een probleem worden. Hoe onzekerder je over jullie ‘ding’ bent hoe meer je de neiging zult hebben bevestiging bij de ander te zoeken en antwoorden wilt op vragen als:

Waarom belt ze niet eerder? Waarom deed hij zo aardig tegen zijn ex? Waarom kijkt ze vermoeid?

Als je onzeker bent kun je makkelijk de neiging hebben om dingen persoonlijk te nemen die misschien helemaal niet zo persoonlijk zijn. We hebben allemaal af en toe bevestiging nodig, maar ga er niet om leuren. Iemand met de klok der regelmaat verwijten maken als ‘ik kan jou niet vertrouwen’ of ‘je staat niet echt open’ hebben vaak weinig baat. Je kweekt er niet meer vertrouwen of openheid mee. Je zet iemand alleen onder druk. En dat is soms nodig en geoorloofd, maar maak het tot een gewoonte en je jaagt de ander weg.

Als jij iemand bent die veel bevestiging nodig heeft en daar regelmatig om vraagt dan zul je inmiddels misschien doorhebben dat je nooit genoeg bevestiging kunt krijgen. Het kan integendeel een soort ‘verslaving’ worden. Door onophoudelijk bevestiging te zoeken voor je onzekerheid tot gewoonte te maken doe je twee dingen die je niet zullen helpen:

– Je maakt jezelf met deze gewoonte alleen maar afhankelijker van wat de ander van jou vindt. je traint jezelf daarin door steeds gehoor te geven aan je drang om iets geruststellends te horen. Hierdoor neemt je onzekerheid eerder toe dan af waardoor je nog meer behoefte krijgt geruststelling te vragen.

-Je maakt jezelf minder aantrekkelijk door de ander constant om bevestiging te vragen, en hierdoor kan je onzekerheid ook toenemen (waardoor je ook meer behoefte krijg tot bevestiging).

Hoewel je dit waarschijnlijk allemaal wel weet kan het moeilijk zijn jezelf in te houden als je weer eens in een bui van jaloezie of onzekerheid terechtkomt. Beschouw het als een verslaving waar je vanaf moet. Spreek met jezelf af dat je de druk doseert en de ander niet continu belast met jouw angsten en onzekerheden. Bewaar het voor als het moment daar is en er een goede opening voor is.

Als je wilt dat iemand jou waardeert, serieus neemt of lief vindt, geef die ander daar dan ook de ruimte voor.

Dit artikel is onderdeel van deel 4 van de cursus ‘Communiceren kun je leren’.

eKudos Nu Jij

Post a comment