Hoe drukker je bent, hoe meer tijd je hebt!

De tijd zelf is onzichtbaar. We kunnen haar alleen afleiden door veranderingen op te merken in onszelf en de wereld om ons heen. Onze hersenen gebruiken daarom de stimuli die het krijgt om de tijd bij te houden. In tegenstelling tot wat je zou verwachten, lijkt de tijd langzamer te gaan naarmate er meer gaande is. Onze interne klok is dus te manipuleren. Twee Engelse onderzoekers deden precies dat.

Middels een simpel experiment vergeleken ze een groep mensen die naar een suffe, statische video keek met een groep die naar een meer onderhoudende, prikkelrijke video keek – eentje die de willekeurige gebeurtenissen in het echte leven nabootste. De tweede groep bleek achteraf beter te kunnen inschatten hoe lang de video daadwerkelijk duurde. In een tweede experiment kregen de proefpersonen dezelfde videoclip te zien op twee verschillende snelheden (snel en langzaam). Toen hen gevraagd was hoe lang de banden duurden, meenden ze dat beide tapes even lang duurden. Terwijl de video die sneller afgespeeld werd logischerwijs ook korter duurde.

eKudos Nu Jij

Post a comment