Communicatieregel 16. Draai de zaak niet om

Wat voor jou geldt hoeft niet voor de ander te gelden. Een veelgebruikte truc in liefdesrelaties is zaken om te draaien a la: ‘Jij mag van mij toch ook altijd een avondje doorzakken zonder het te laten weten.’ Dat is namelijk niet relevant. Als het voor je partner WEL belangrijk is dan is dat de kwestie waar je het over zult moeten hebben.

Als je samen bent, denk je soms voor twee. Jouw acties en stemming hebben effect op de ander. Als jij van rommel houdt betekent dat niet dat je niet mee hoeft te doen aan het huishouden. Datzelfde geldt voor vreemdgaan, drinken, schelden, familiebezoek. Je partner heeft hierin waarschijnlijk andere behoeften – en dat is prima – en jullie zullen hierin een aanvaardbare balans moeten vinden. Compromissen horen bij een prettig samenzijn.

Omdraaitruc
Peter: ‘Ik was ongerust, waarom liet jij me niet weten dat je pas zo laat thuis zou komen?’
Ellen: ‘Jij mag van mij toch ook altijd een avondje doorzakken zonder het mij te laten weten.'(Niet relevant)
Peter: ‘Ja, maar ik vind dat nou eenmaal wel belangrijk.’

Ellens antwoord klinkt redelijk, maar is niet relevant. Ze geeft geen echt antwoord op het verzoek van Peter om haar te bellen als ze het laat maakt. Misschien vindt Ellen het niet belangrijk, maar Peter wel. Het had ook zo kunnen gaan:

Peter: ‘Ik was ongerust, waarom liet jij me niet weten dat je pas zo laat naar huis zou komen?’
Ellen: ‘Sorry schat, de borrel liep wat uit, volgende keer zal ik bellen als ik later kom. Ik vergeet dat jij daar meer moeite mee hebt dan ik.’
Peter: ‘Ja, ik hoop dat je het een keer onthoudt. Was het gezellig met je collega’s?’

Dit artikel is onderdeel van deel 3 van de cursus ‘Communiceren kun je leren’.

eKudos Nu Jij

Post a comment