Vrouwelijke tranen verlagen mannelijk libido

Huilen is een uniek menselijk fenomeen waarvan de functie niet goed begrepen wordt. Verdriet snappen we, maar waarom daar tranen aan te pas moeten komen? Evolutionair gezien is dat niet direct voor de hand liggend. In muizen zijn tranen een chemosignaal (feromoon) dat seksueel gedrag regelt. Een feromoon is een chemische stof die boodschappen overbrengt tussen individuen van eenzelfde soort. Onderzoek bij muizen heeft laten zien dat vrouwtjes die geen feromonen kunnen waarnemen zich als mannetjes gaan gedragen. Hoewel feromonen bij de meeste diersoorten een grotere rol spelen dan bij de mens hebben ze nog steeds behoorlijke invloed op ons seksueel functioneren. De onderzoekers van deze studie hadden het vermoeden dat tranen bij mensen misschien ook wel een ‘feromonale’ werking zou kunnen hebben. Dit hebben ze onlangs getest. Uit hun onderzoek bleek dat alleen al het opsnuiven van tranen van vrouwelijke donoren er voor zorgde dat mannen minder seksueel verlangen ervoeren bij het zien van vrouwengezichten dan wanneer zij niet hadden ‘gesnoven’. Bij eerstgenoemden werden ook lagere testosteron-niveaus waargenomen.

Dus, mannen, nog een goede reden om vrouwen goed te behandelen.

eKudos Nu Jij

Post a comment