Psychologisch woordenboek: agorafobie of pleinvrees

Agorafobie is een specifieke angst om je vertrouwde omgeving te verlaten en ‘verloren’ te gaan in de openbare ruimte. Als je een paniekaanval hebt gehad, krijg je de neiging om plekken waar je een nieuwe aanval verwacht zoveel mogelijk uit de weg te gaan. Dit kunnen allerlei plaatsen zijn zoals bijvoorbeeld een tunnel, een marktplaats of een andere drukke ruimte. Het vermijden van plaatsen uit angst voor een paniekaanval noemt men behalve agorafobie ook wel plein-, of straatvrees. De oplossing van iemand met pleinvrees is normaliter om veel thuis te zijn en nog maar weinig buitenshuis te ondernemen. Hoe langer en succesvoller iemand die specifieke gevreesde plekken vermijdt, hoe enger en dreigender die plekken lijken te worden. Als op een gegeven moment ook de leuke Dingen des Levens worden afgezegd, zoals het bezoeken van familie en vrienden, gezellige uitjes of het vieren van vakantie, dan neemt het leven de vorm aan van een vrijwillig gevangenschap. Hoewel het woord ‘vrijwillig’ geen recht doet aan de verlammende, overweldigende werking van angst kan iemand wel degelijk besluiten dat het genoeg is geweest. De meeste agorafobici zullen op een bepaald moment besluiten hun ‘spoken’ te confronteren. Een goede beslissing. Angst kan overweldigen, maar door middel van goede begeleiding is er heel goed iets aan te doen. De behandeling van pleinvrees is dezelfde als die van andere angsten. Door jezelf op een strategische manier bloot te stellen aan datgene wat de angst oproept, zal de angst langzaam zijn verlammende grip op verliezen.

Je kunt hier meer over agorafobie lezen en wat je eraan kunt doen.

eKudos Nu Jij

Post a comment