Communicatieregel 14. Verwar je mening niet met de werkelijkheid

Sparren met ideeën en een potje discussiëren kan leuke, verrassende inzichten opleveren. Vooral als beide partijen eerlijke argumenten gebruiken en niet overhaast conclusies trekken. Veel mensen verwarren hun beleving of interpretatie van de werkelijkheid namelijk met de werkelijkheid zelf. Een logisch gevolg daarvan kan zijn om die werkelijkheidsbeleving op te dringen aan anderen. En dat schept soms problemen.

Als je niet goed kunt leven met het feit dat ook jouw gesprekspartner een eigen representatie van de werkelijkheid heeft en dingen op zijn of haar manier doet dan heb je een zwaar leven voor de boeg. Nergens zie je dat zo duidelijk als in relatietherapie. Vaak is het een van beiden die meent te weten wat goed voor de ander is: ‘Mijn vrouw zou meer moeten sporten, en minder tv-kijken. Ook het dagelijkse wijntje zou ze best kunnen laten staan. Ze geeft bovendien een slecht voorbeeld aan onze dochter van 17.’

De man verwart zijn subjectieve mening met een objectieve werkelijkheid. Hoewel zijn mening misschien aannemelijk klinkt en bovendien goed bedoeld is, is het niks meer dan een veronderstelling. Eentje die hun relatie geen goed doet.

Zou zijn vrouw meer moeten sporten? Zou zijn vrouw niet zelf weten wat goed voor haar is? Is de fietstocht naar haar werk, en haar werk als bloemist niet sportief genoeg? Is tv-kijken eigenlijk wel zo slecht? En een wijntje? En kan de dochter niet zelf bepalen wat goed voor haar is?

Over de antwoorden op al deze vragen kun je van mening twisten, maar geen enkele mening daarvan is de allerhoogste werkelijkheid. Veel relaties worden een ware hel door dit soort mening-versus-feit-misverstanden. Het wordt een welles-nietes-relatie. Als politiek en religie om de hoek komen kijken kan het zelfs gevaarlijk worden.

Daarom, gun de ander een eigen wereldbeeld, eigen ideeën, eigen ervaringen en leer eerlijk te discussiëren. Van een betweter is het heel moeilijk iets aan te nemen.

Dit artikel is onderdeel van deel 3 van de cursus ‘Communiceren kun je leren’.

eKudos Nu Jij

Post a comment