Communicatieregel 7. Spreek voor jezelf

Veel communicatiestijlen houden elkaar perfect in evenwicht. Als jouw partner bijvoorbeeld heel direct en krachtig communiceert zou het me niet verbazen als jij juist confrontaties vermijdt of niet zegt wat er op je hart ligt. Misschien uit angst om weer in de zoveelste discussie te geraken.

Dit artikel is onderdeel van deel 2 van de cursus ‘Communiceren kun je leren’.

Deze communicatieve ruis kan bij partners op de lange termijn tot problemen leiden. De assertieve partner kan door jouw ingehoudenheid juist extra drammerig worden en jij zal je misschien juist meer en meer terugtrekken of op een indirecte manier je punt willen maken. Herken je de vicieuze cirkel? Als jij in zo’n situatie terechtkomt doe je er goed aan om te aan te leren geven wat jij van bepaalde zaken vindt en verwacht. Zo doorbreek je de cirkel en creëer je een duidelijke communicatie, en een gelijkwaardige relatie. In de komende communicatievoorbeelden zie je de gevolgen van ‘vermijdende, indirecte’ communicatie terugkomen. We beginnen bij:

Spreek voor jezelf
Wil je dat je partner iets van je aanneemt? Vermom je wensen niet door te doen alsof ze van een ander zijn of dat het algemene waarheden zijn. Als jij wilt dat je partner gezonder leeft dan is het niet handig om te zeggen: ‘Je mag best wat gezonder eten, van al die junkfood en dat buikje word je toch zelf ook niet blij?’ Deze gewoonte lokt onnodig een discussie uit waar jullie allebei niks aan hebben. En het is oneerlijk, want je vermijd te zeggen wat JIJ van je partner verwacht. JIJ wilt dat je partner een beetje om zijn gezondheid denkt. Daar gaat het om.

Liever niet:
Zij: ‘Het is voor je eigen bestwil om minder te drinken. Mijn moeder zei laatst ook dat je er slecht uitzag.’
Hij: ‘Het is mijn leven… jouw moeder ziet er zelf uit als een dood lijk.’

Zeggen wat JIJ vindt of verwacht zorgt voor een eerlijk gesprek:
Zij: ‘Ik zou graag zien dat je wat minder drinkt als we samen uit zijn, ik vind je dan echt vervelend doen en die humeurige katers van jou geven mij ook hoofdpijn.’
Hij: ‘Ja ja, ik weet het heus wel. We hebben het er nog wel over, ik heb nu teveel last van mijn hoofd.

Door stelselmatig de persoonsvormen ‘ik vind’ en ‘ik wil’ te gebruiken doe je jezelf en de relatie heel veel goeds. Hoe minder je je verschuilt achter indirect, verhullend taalgebruik, hoe vruchtbaarder het gesprek. Het is voor je partner veel makkelijker om positief te reageren.

eKudos Nu Jij

Post a comment