Communicatieregel 2: laat oude koeien in de sloot

Het is heel logisch om oude koeien uit de sloot te takelen wanneer je bijvoorbeeld je partner, broer of goede vriend niet vertrouwt omdat het eerder al misging. Het gevaar lonkt echter dat je al snel ruzie krijgt over iets wat helemaal niet meer aan de orde is. Het is niet relevant voor de kwestie waar je nu mee zit en voor je het weet draaien jullie weer rondjes in de verwijtenspiraal. Daarom, voor zover mogelijk: laat de oude koeien gewoon in de sloot en hou je communicatie schoon. Zo kun je misschien in het hier-en-nu iets oplossen.

Deze thread is onderdeel van de cursus ‘Communiceren kun je leren’.

Liever niet:
Hij: ‘Ja ken ik nu wel, vorig jaar zei je ook dat je het zou doen, maar op het laatste moment ga je gewoon windsurfen of zo.’
Zij: ‘Ja zeg, lekker, ik had toen gewoon surfcursus, maar dat was ik vergeten tegen je te zeggen, omdat jij weer zo zat te zeuren over je moeder. Dan verlies ik mijn aandacht gewoon.’
Hij: ‘Nee, da’s niet waar, want jij zei toen nog dat… (blabla)’

Beter is:
Hij: ‘Oké, fijn dat je het wilt doen, kan ik er echt van op aan, ook als er plotseling een lekker surfwindje staat?’
Zij: ‘Ja grapjas, de surfcursus is toch allang afgelopen.’

Sommige mensen houden een kasboek bij van alle dingen die anderen ooit verkeerd hebben gedaan. Dat gebeurt vooral in intieme relaties. Vaak zijn dat dingen die inderdaad niet door de beugel kunnen, zoals schelden, geweld, vergeten af te wassen. En hoe vaker de partner de schreef over gaat, hoe meer negatieve gevoelens worden opgestapeld en hoe minder het vertrouwen word dat het ooit goed komt. Partners zullen bij elk nieuwe voorval dit hele opgebouwde CV van hun partner voor diens neus willen houden. Hoe logisch dit ook is, het zorgt niet voor het gewenste effect: namelijk dat je partner het nu wel goed doet. Het werkt eerder verlammend. Probeer voor zover mogelijk het verleden erbuiten te houden.

Ook belangrijk is het daarom de ander niet vast te pinnen op iets wat deze ooit in het verleden heeft beweerd of gedaan. De volgende uitspraken zijn dodelijk voor een constructief samenzijn – of omdat ze verlammend werken of omdat ze irrelevant zijn:

‘Het is je nog nooit gelukt om helemaal clean te zijn, het gaat je nu ook niet lukken.’

‘Ach, jij bent toch zelf ook vreemdgegaan in een vorige relatie, waarom is het nu dan zo erg dat ik een scheve schaats heb gereden. Omdat je nu zeker gekwetst bent. Ik vind dat eigenlijk hypocriet van je. Misschien goed dat je nu eens voelt hoe dat is.’

eKudos Nu Jij

Post a comment