Psychologisch woordenboek: internettherapie

Sinds een aantal jaren vind je op internet online behandelingen van psychische klachten. Behandelmodellen die zichzelf bewezen hebben kunnen voor verschillende klachten blijkbaar heel effectief online worden ingezet. Het is geen zelfhulpmethode, zoals je misschien zou verwachten, maar echte psychotherapie. Je wordt zorgvuldig begeleid door een vaste psycholoog met wie je afspraken maakt over de uit te voeren opdrachten en die je persoonlijk advies geeft. De resultaten blijken verrassend genoeg even goed als therapie waarbij je de therapeut recht in de ogen kijkt. ‘Schrijftherapie’ blijkt een aantal voordelen hebben die de directe feedback van een therapeut compenseren

Korte behandeltijd: behandelingen zijn kort maar intensief. De behandelduur is korter, omdat jij en je psycholoog niet tegelijkertijd online hoeven te zijn. Dit maakt meerdere contacten per week mogelijk.

Meer tijd om na te denken: jij en je psycholoog zijn niet tegelijkertijd online. Hierdoor hebben jullie genoeg tijd om na te denken over vragen en antwoorden. Dit komt de kwaliteit van de behandeling ten goede. Elke keer heeft je psycholoog uitvoerig nagedacht over zijn of haar reactie en de volgende te zetten stappen.

In je eigen tijd en omgeving: je kunt vanuit je eigen vertrouwde omgeving werken aan de behandeling. Gevoelens van schaamte, of andere emoties vormen daardoor een minder hoge drempel. Veel mensen ervaren dit als prettig.

Overzicht van de behandeling: alle teksten in de behandeling blijven bewaard, waardoor er een overzichtelijk behandelverslag ontstaat. Dit is handig tijdens en na de behandeling. Je hebt als het ware een terugvalpreventie document waarin je alles kunt teruglezen. Daardoor vergeet je geleerde technieken minder snel en kun je voorkomen dat klachten terugkeren.

Kijk hier voor de Interapy-aanpak en/of doe gratis en anoniem de zelftest om de ernst van je klachten te bepalen.

eKudos Nu Jij

Post a comment