Alarm! Houd kinderen weg van computer en tv!

Weer een paniekzaaierig, eenzijdig bericht naar aanleiding van psychologisch onderzoek. Nu.nl pakt uit: “Volgens Britse wetenschappers kan twee uur per dag besteden aan gamen of televisie kijken psychologische problemen bij kinderen veroorzaken, ook al besteden ze de rest van de dag aan fysieke activiteiten.” Geen verdere nuancering.

De boodschap voor ouders is duidelijk. Je bent een slechte ouder als je het zap- en surfgedrag van je kroost niet heel strak in toom houdt. Wie wil zijn kind nou met psychologische problemen opzadelen? Misschien is het nuttig de computer en tv achter slot en grendel te zetten, of beter nog… op Marktplaats, dan kun je van het geld een mooi leesboek voor je kind kopen.

Ik heb het onderzoek zelf niet onder ogen gekregen, en ik ben niet voor ongelimiteerde tv of computer-tijd, maar ik vraag me ten zeerste af: veroorzaakt meer dan twee uur tv kijken of gamen de psychologische problemen – zoals Nu het stelt – of is het zo dat kinderen met psychologische problemen juist de tv en hun computer gebruiken om hun problemen te vergeten? Misschien wel omdat ze minder vriendjes hebben om buiten mee te spelen? Dan is de correlatie andersom: juist de problemen maken dat iemand meer voor het scherm hangt. Dat maakt nogal verschil. Mogelijk is er een wisselwerking. Een eenzaam kind kan best de neiging hebben zich te isoleren in de computerkamer, en dat kan natuurlijk voor verdere problemen en eenzaamheid zorgen naarmate dat meer en meer gebeurt.

Als je als journalist paniek wil zaaien onder liefhebbende ouders, breng dan het hele verhaal, en geef liefst een paar nuttige suggesties. Een iets genuanceerder artikel vind je hier. Nog steeds vrij onduidelijk, maar het allemaal nog mee. De onderzoekers vinden twee uur per dag tv of computer een nuttige richtlijn. Dat lees je in het Nu-artikel niet terug.

eKudos Nu Jij

Post a comment