Waarom vallen sommige vrouwen op mannen die hen slecht behandelen?

Stel dat je deze contactadvertentie zou zien:

Ik zal je als een prinses behandelen zolang jij wat wij hebben koestert en mijn vertrouwen niet schaadt. Want ik geef nu al toe, ik ben geen lieve jongen als ik het gevoel heb dat ik word bedonderd. Ik kan mijn hele hart geven, maar je wilt mij niet jaloers zien.

Dit zou je best kunnen lezen als een interessante profieltekst. Welke vrouw wil niet af en toe als een prinses behandeld worden? De jaloezie van deze man duidt er ook op dat hij echte commitment zoekt en wil investeren in de relatie. Bovendien heeft hij duidelijk pit en passie. Klinkt in ieder geval als stevige seks. Als je bovenstaande advertentie interessant vindt, heb je misschien iets gemeen met vrouwen die in hun relaties regelmatig worden geconfronteerd met geweld en misbruik. Recent onderzoek wijst uit dat vrouwen met een geschiedenis van misbruik en geweld in hun relatie drie keer zo vaak op zo’n soort advertentie zouden reageren als andere vrouwen.

De onderzoekers gebruikten echte profielteksten van mannen die hoog scoorden op eigenschappen als boosheid, impulsiviteit, jaloezie en weinig zelfvertrouwen, wat samenhangt met een abusieve persoonlijkheid. De vrouwen die vaker slachtoffer werden van dit soort mannen interpreteerden jaloezie eerder als een positief teken en boosheid zagen ze eerder als spannend dan als schadelijk. Zij voelden zich door dit soort mannen aangetrokken en rechtvaardigden de signalen die anderen zouden herkennen als gevaarlijk.

Er is bovendien sprake van een wisselwerking. Dit soort mannen voelt zich onbewust vaker aangetrokken tot vrouwen die bang zijn verlaten te worden en een laag zelfbeeld hebben. Dat is natuurlijk niet gek. Deze mensen denken dat ze elkaar nodig hebben.

Welke vrouwen vallen in de eerste plaats op gevaarlijke mannen? Allereerst zijn er aanwijzingen, zoals die bekende pijprokende Weense psychiater al vermoedde, dat mensen over het algemeen de neiging hebben een partner te zoeken die op hun vader of moeder lijkt. Vrouwen zijn gevoeliger voor mannen die ze aan hun vader doen denken en andersom. Vrouwen met mishandelende vaders eindigen iets vaker met een partner die hetzelfde doet.

Daarnaast vallen vrouwelijke oestrogeenvrouwen ook eerder op mannelijke testosteronmannen. Die vrouwen zijn gevoeliger voor status en typisch dominant haantjesgedrag. Door een vrouw slecht te behandelen bevestigt hij bij haar zijn status en dominantie. Dat maakt hem voor sommige vrouwen helaas ook extra aantrekkelijk en onweerstaanbaar. Door afwisselend extreem koesterend en lief te zijn en dan weer agressief en gevaarlijk zorgt hij dat zij nog afhankelijker van hem wordt.

eKudos Nu Jij

15 comments

 1. Hardloper2014

  Nou, als ik een vrouw was zouden bij mij alle alarmbellen afgaan bij het zien van zo’n profieltekst met zoveel verborgen agressie. Heel weird dat vrouwen juist aangetrokken worden door zo’n foute tekst??? Onbegrijpelijk is dat. Het lijkt erop of vrouwen zulke agressieve types aantrekkelijk vinden??? Terwijl er zulke leuke mannen zijn die WEL betrouwbaar zijn en WEL lief en NIET denigrerend over vrouwen praten en je ECHT waarderen om wat je bent, enz. Waaronder ondergetekende!

 2. David

  De vrouwen die op foute mannen vallen zijn vrouwen die of met zichzelf gigantisch in de knoop liggen, of als een blind paard op het uiterlijke van een man af gaan. Dat is het simpele antwoord. Met dat soort vrouwen heb ik ook geen enkele medelijden als ze door zo’n foute man slecht behandeld worden, hadden ze maar beter uit hun doppen moeten kijken!

 3. Echte Waardering

  Tja, toch is dat niet helemaal zo kort door de bocht te zeggen. Soms doet iemand zich mooi voor en dan komt de ware aard boven.
  Bad guys hoeven ook niet per definitie ‘mooie knappe mannen’ te zijn. Ze kunnen miss wel heel gladde praatjes hebben.
  Maar soms is t wel duidelijk en te mooi om waar te zijn, dan moet je er niet in trappen. Agressie wil niemand hoor, jakkes.
  Ik wil idd zo’n man die Hardloper2014 beschrijft (de ondergetekende ;) ), lieve man die niet denigrerend is. Het is als salsa, de man moet je begeren! :)

 4. Michiel van Litsenburg

  Waarom vallen vrouwen op grove arrogante klootzakken, is de vraag?
  Ze beweren allemaal een aardige lieve vent te willen, maar daar is niks van waar.
  Vrouwen willen schijnbaar aangesproken worden met “Hallo. Het interesseert me eigenlijk geen moer hoe je heet, maar ik heb zin om je een weekend lang compleet schraal te neuken om je daarna de deur uit te schoppen en je nooit meer aan te spreken.”

  Want m’n eigen manier van “Hallo. Hoe is het, nog een leuk weekend gehad?” krijg ik al m’n leven lang botte reacties op, inmiddels zit ik hierdoor al een halfjaar serieus in de ziektewet inclusief tijdelijke interne opname omdat ik aardig en beleefd van aard ben en geen behoefte aan een gesprek met iemand die bot reageert op een normaal gesprek.

 5. Michiel van Litsenburg

  Verder krijg ik overigens van vele mensen bergen van complimenten over vanalles en nog wat, maar zodra een vrouw vrijgezel is wordt het ineens anders.

 6. Don

  Vrouwen geloven ook echt alles. Hoe beter je kan liegen hoe geloofwaardiger het overkomt bij een vrouw.
  Ik zie en hoor zeer veel op vele dancings , maar om veel meer uit te leggen is mijn tijd te kostbaar voor. Vandaag gaan ze een relatie aan met meneer a en morgen een relatie met meneer b tot 3 relaties op korte tijd.
  Jongens vingers af van deze dames, je kan ze er zo uithalen.

 7. Don

  Nog zo een echt gebeurd fijt. Men heeft in een grote stad in Nederland een test gedaan, om eens uit te vissen hoeveel echte dates er tot een echte vriendschap zouden ontstaan. Daar deden 4500 mensen aan mee. En hoeveel echte vriendschappen waren er, geloof het of niet, daar hebben bepaalde psychologen de uitslag op het internet gezet… namelijk 0,08 procent.
  Bij de eerste vraag vielen er al 2250 mensen af. Nee hoor de Kerstman bestaat niet. Dus een echte date of vriendschap leer je zo maar niet kennen op een danszaal onmogelijk of de 2 partijen spelen komedie, en dat gebeurd regelmatig, dus maar de kist in duiken met de eerste kerel die hun een consumptie betaald. Foute boel inderdaad, maar de keiharde waarheid.

 8. martin

  reactie op het schrijven van michiel van litsenburg ik zal je dit vertellen heb van de contact gehad met een vrouw die was 1dag op de site en schrik niet dire had om 6uur s avonds 300berichten gehad jah..ik weet het is belachelijk of ook niet nou moet je rekenen dat 295berichten gaan over haar uiterlijk of hoe gaat het?waar werk je ?ALLEMAAL STANDAARD VRAGEN TOTAALNIET INTERESSANT VOOR HAAR DUS GAAN DIRECT IN DE KLIKO ZORG ALTIJD DAT JE HAAR PROFIEL GELEZEN HEBT ZEG NOOIT IETS OVER HAAR UITERLIJK OF ONINTERESSANTE VRAGEN WANT DAM BLOJFT JE INBOX LEEG

 9. Michiel van Litsenburg

  Reactie op Martin.
  Inmiddels heb ik dusdanig veel manieren geprobeerd met langere en kortere berichten, inhoud verschillend van toon in alle hoeken die ik mogelijk acht een gesprek mee van de grond te krijgen.
  Profielen aangemaakt op allerlei sites, ik doe niks meer aan betaalde sites.
  Contact is gratis, en ik heb er ook geen budget voor momenteel.
  Als een vrouw genoegen neemt met alleen een foto, vaak een gigantische zonnebril op en dikke jas aan, verder geen tekst in haar profiel, dan krijgt ze een kort bericht of alleen misschien een like.

  Staat er een profiel wat mij aanspreekt en inspireert, dan schrijf ik wat meer.
  Alleen m’n inspiratie raakt op, zelfs met persoonlijk gerichte gedichten schrijven krijg ik geen reacties.
  M’n eigen profiel heb ik ook geen idee hoe ik dat opstel, of ik word gezien als een te sportieve macho of een te onervaren mietje.
  Combineer ik die twee dan ben ik een potentieel fakeprofiel.
  M’n creativiteit met taal en metaal zet ook geen zoden aan de dijk, m’n woordgrappen zijn ook niet voldoende voor een gesprek.

  In de praktijk krijg ik of botte reacties op m’n behaardheid of inmiddels steeds apartere uiterlijk, of ze staren mij alleen aan zonder dat ik een gesprek van de grond krijg met m’n onhandigheid plus de onzekerheid van de dame in kwestie.
  Ze willen allemaal horen dat ze speciaal zijn, en dat dan wel in m’n openingszin want anders ben ik niet interessant genoeg.
  Ik wil ook het gevoel krijgen dat ik speciaal ben, en de moeite waard ben om een gesprek langer dan twee minuten mee te hebben.

  Op uiterlijk gezien kan ik ook tachtig procent van de vrouwen verliefd op worden zodra ik ze leer kennen, dus in eerste instantie doet uiterlijk mij weinig anders dan misschien een compliment geven.
  Speciaal kan ik ze daar niet mee vinden, dat komt pas als ik de kans krijg ze te leren kennen.
  Ik heb geen oog voor lichaamstaal, dat is de taal die heel de oorzaak is van de Metoo discussie.

  Verder is het niet interessant voor de vrouwen dat ik weinig ervaring met daten heb, ze zoeken liever een privé amateur pornokoning voor losse datecontacten.
  Ik ben niet snel met de eerste stappen van fysiek contact, deels door m’n onzekerheid over m’n behaarde sportlichaam.
  Wat ook niet meewerkt, de eerste twee vrouwen die ik gekust heb vroeger als puber lieten via via een week later weten dat ze het idee hadden dat ik ze had aangerand.
  Ja handig, als dat zoenen ging met nee zeggen en ja doen communicatie (inclusief vantevoren schunnige praat over een ‘vleeslollie’).
  Ik wacht nog steeds op een vrouw die zegt wat ze bedoelt, en die ook doet wat ze zegt.

  Voor mij zijn m’n keuzes in uiterlijk logisch en normaal, ik rij ligfiets omdat ik thuis voor de tv ook niet op een barkruk zit, ik heb een baard omdat ik zo mezelf in de spiegel kan aankijken met een goed gevoel, met kaal streepje op de kin naar beneden omdat dat makkelijker eten is met baardgroei.
  M’n armen staan volgetattoeerd met symboliek waar ik steun aan heb, dat zijn m’n levenslessen in beeld gebracht.
  M’n levenslessen over vrouwen en hun gedachten hebben mij nog steeds niks vooruit geholpen, ik ben eerder nu in een sociaal isolement geraakt omdat ik niet meer op m’n gemak ben in de drukte.
  Het is nu Bevrijdingsdag, ik twijfel om op pad te gaan naar een festival.
  Grote kans dat ik vandaag weer verder ga bouwen aan m’n eigen design ligfietsframe, ik vind de supermarkt voortaan wel druk genoeg aan mensen tegenkomen in m’n vrije tijd.

 10. Michiel van Litsenburg

  In de afgelopen jaren twee keer voor het eerst echt verliefd geweest, nog steeds eenzijdige interesse.
  Momenteel ben ik ook ergens lichtelijk wel een beetje verliefd op nu drie dames, totaal geen idee hoe ik dat aan kan pakken om ze verder te leren kennen.
  Meestal voel ik mij niet vrolijk genoeg dat ik ze aan durf te spreken, dus dan is de interesse van de andere kant weer verdwenen waardoor bij mij m’n moed ook weer afneemt.

 11. Michiel van Litsenburg

  Inmiddels gooi ik het verhaal van liefde liever opzij, ik ga liever weer op andere gebieden mezelf ontwikkelen.
  Ik heb ontdekt dat ik als alleenstaande ook af en toe kan gaan zitten op de bank en liggen op m’n fiets doe ik ook nog steeds graag.
  Hopelijk kan ik ander werk vinden en me daarop richten, in m’n vrijetijd lekker buiten zijn met wandelen en fietsen.
  Dan hou ik mezelf ook wel voldoende bezig.
  Geen geruzie over m’n tijd of geld of wat ik eet of kijk op tv, alleen mauwt er af en toe iemand hier om brokjes of water.

 12. Michiel van Litsenburg

  Men vindt schijnbaar dat ik teveel op internet zit op datingsites, misschien dat m’n contacten in de praktijk daarom op afstand blijven.
  Daar krijg alleen die starende blikken, bij grote uitzondering ontstaat een gesprek.
  En dat is dan van korte duur, die spreek ik vaak geen tweede keer.
  Terwijl als het aan mij ligt, kan ik iemand zes jaar iedere dag zien en nog twijfel ik aan die verliefde gevoelens.
  Ik heb meer nodig dan wat starende blikken en korte oppervlakkige gesprekken, en ik ben niet goed in gesprek voeren.
  Hoe kan iemand dit verdragen, atletisch gebouwd en schijnbaar ook aantrekkelijk en dan nooit een leuke date?
  Ik heb geen zin meer om verliefd te worden, en iedere keer gaat het weer kriebelen waardoor ik op internet ga kijken.

  Ik heb autisme en HSP en een moeilijk verleden, dat ik Nederlands spreek is m’n grootste handicap.
  KOFFIE BETEKENT BIJ MIJ HEET WATER MET EEN ZWART BONENEXCTRACT IN EEN KOPJE!
  Vrouwen denken dan gelijk aan sex, alsof ik bij iedere bak koffie thuis of op werk meteen aan sex denk?

  Waarom beweren ze nog dat mannen vaak aan sex denken?
  Een man gaat geen broek uitzoeken op hoe z’n kont eruit ziet, een man draagt geen decolleté of iets in meerdere mate sexy gekleed.
  Een man koopt geen dure lingerie, draagt gewoon boxershorts.

  Hetero zijn? Voor mij een hel op aarde!

 13. Michiel van Litsenburg

  De laatst jaren was ik officieel genaamd ziek, ik werd een eerste keer verliefd door een psychose genaamd pronoia.
  Dat wil zeggen, ik dacht dat de maatschappij er is om elkaar te helpen.
  M’n psychose is over en officieel ben ik gezond nu, de maatschappij is weer kut zoals vanouds.

 14. Diena

  Michiel. Niet alle vrouwen vallen op foute mannen. Alleen als een man zo langdradig van stof is hebben wij het gevoel dat we met een meisje praten ipv met een man..Je analyseert veel. Wij voelen ons niet aangetrokken. Neem het wat luchtiger. Het leven kan mooi zijn..Als je zelf de slingers ophangt.

 15. Diena

  Don hoe weet jij dat die vrouwen daadwerkelijk de kist in duiken met een man die hun drankje betaald. Was je erbij? Of heb je het zelf zo gedaan? Waar haal je je feiten vandaan?

Post a comment

You may use the following HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>