Het verschil tussen succes en middelmaat? Doorgaan waar anderen afhaken


Een eigen bedrijf beginnen, een carriére als goochelaar lucratief maken, een goed boek schrijven, clubkampioen worden, een nieuw product op de markt zetten. Het valt in de praktijk vaker tegen dan niet. De weg naar succes is lastig. Concurrentie, onvoorziene obstakels, vrienden die klagen over weinig aandacht, het gebrekkige aantal uren op een dag. Je krijgt ermee te maken. Het is wat makkelijk om op een zwak moment (bijvoorbeeld wanneer een goedbedoelende vriend jou allerlei doemscenario’s voorspiegelt) te besluiten: “Okee, ik geef het op. Blijkbaar heb ik toch te weinig talent, kracht, geluk, intelligentie of … (VUL MAAR IN).”

Er is niks mis met stoppen. Misschien is het realistisch, maar bedenk dat dit de Groten der Aarde niet heeft weerhouden toch te blijven doorsukkelen. Een groot verschil tussen mensen die succesvol worden en zij die blijven hangen in middelmaat is dat eerstgenoemden doorgaan waar anderen afhaken. Heel veel oefenen, flexibel zijn en leren omgaan met tegenslag en commitment zijn noodzakelijke voorwaarden voor succes. Talent wordt bijna altijd overschat. Hieronder een paar voorbeelden om de moraal weer wat te sterken:

In 70-er jaren was Bill Gates een drop-out van de prestigieuze Harvard University. Hij startte zijn software-imperium in een garage. En moest in zijn beginjaren vele tegenslagen doorstaan.

Steve Jobs werd door het bestuur van Apple – een bedrijf dat hij nota bene zelf heeft opgericht – ontslagen. Hij ervoer dat als een publieke afgang. Maar hij bleef doorgaan met waar zijn hart lag en richtte Pixar op (alleen). Vervolgens werd Pixar overgenomen door Apple. Toen hij weer CEO was, heeft hij met vernieuwing Apple weer op de kaart gezet.

Michael Jordan werd uit de High School team gegooid omdat hij te middelmatig was en ‘te weinig talent had’. Dit brak bijna zijn hart. Door doorzettingsvermogen en hard werken, is hij een van de meest toonaangevende basketballers aller tijden geworden. Volgens zijn coach was hij de eerste die op het basketveld was en de laatste die naar huis ging.

Walter Disney werd in het begin van zijn carrière ontslagen omdat hij ‘te weinig creativiteit’ had. Zijn eerste bedrijf dat cartoons produceerde ging failliet. Toch heeft hij door zijn visie en creativiteit een entertainment imperium weten op te bouwen.

Van Albert Einstein dacht men in zijn jeugd dat hij mentaal achterliep. Zijn leraren gaven de hoop op dat hij ooit wat zou leren.

John Grisham eerste verhaal werd afgewezen door 16 vertegenwoordigers en 12 uitgeverijen.

Henry Ford’s eerste twee autobedrijven gingen failliet. Toch bleef hij doorzetten en ontwikkelde voor die tijd revolutionaire productiesystemen waardoor Ford op een grote schaal auto’s kon produceren.

Soichiro Honda werd afgewezen door Toyota Motor Corporation tijdens een sollicitatiegesprek als ingenieur. Hij bleef werkloos totdat zij buren zijn thuisgemaakte scooters kochten. Honda is nu een van de winstgevende concerns in de wereld.

Akio Morita, oprichter van Sony Corporation, was in zijn beginjaren niet succesvol met zijn eerste product de rijstkoker. Zij verkochten er dat eerste jaar maar 100 van.

Bron.

P.s. Er is niks mee jezelf af en toe voor de gek te houden.

eKudos Nu Jij

Post a comment