Hoe weet je dat hij niet ‘into you’ is?

Samenvatting van een bestseller
Ik mag graag denken dat sommige van mijn blogs een waardige vervanging zijn van een heel boek over hetzelfde thema. Dat bespaart ons allemaal tijd en moeite. De lezer, de boekenschrijver, de uitgever, de mensen van de papierfabriek, de boomkappers en die arme bomen. ‘Laten we ons beperken tot de essentie.’ Dat lijkt mij een mooi schrijversmotto.

Ik heb me altijd afgevraagd waarom zelfhulpboeken over nogal beperkte thema’s zo’n 200 plus pagina’s of 60.000 woorden zouden moeten beslaan. Een bestseller als ‘He is just not that into you’ bijvoorbeeld. Hoeveel woorden moet het boek bevatten om een vrouw duidelijk te maken wanneer een man niet echt wil. Ik denk dat je in een paginaatje prima kwijt kunt. Ik denk trouwens dat de meeste vrouwen zelf ook wel op hun klompen aanvoelen wanneer de liefde van een man iets te ‘voorwaardelijk’ is. Vaak weten ze het best, maar willen ze het niet weten. Als ze twijfelen of hoteldebotel verliefd zijn en daarom niet scherp kunnen oordelen, moeten ze hun oordeel maar aan een wijze vriendin uitbesteden.

Een eerlijke medewerker van een uitgeverij vertelde mij laatst waarom dunne of kernachtige themaboeken niet verkopen. Je kunt al raden dat het over geld zal gaan: ‘Voor dunne boeken kun je minder vragen en ze worden bovendien minder goed verkocht. Mensen willen gewoon veel papier voor hun geld. De inhoud is bijzaak.’ Natuurlijk, de wetten van het boek volgen de wetten van de economie. Een andere medewerker nuanceerde het financiële aspect nog wat met een creatief aspect: ‘Hoe simpeler en beperkter de boodschap, hoe groter de kans dat het origineel is en iemand het wil lezen.’

Laat ons – om dit blog niet nodeloos te vullen – nu maar naar de kern van dit stuk gaan. Uit pure rechtschapenheid en lichte jaloezie geef ik je hier de essentie van een boek dat de schrijvers ( Liz Tuccillo & Greg Behrendt) in een klap multimiljonair heeft gemaakt: He is just not that into you. Ik moet bekennen dat ik het boek gelezen heb. In sneltreinvaart, dat wel, maar daar is het boek op gemaakt, met veel kaderteksten enzo. Na het gelezen te hebben kan ik volmondig beamen dat de luttele zinnen op de achterflap van het boek prima volstaan als vervanging voor het lezen van het hele boek.

Mannen zijn niet gecompliceerd, al willen zij jou soms anders laten denken. En er zijn geen onduidelijke boodschappen. De waarheid zou kunnen zijn dat hij niet ‘into you’ is.’

Hij is niet into you wanneer hij…
- niet van de woorden ‘relatie’ en ‘vriendje’ houdt;
- je niet uitvraagt;
- te druk is om de telefoon op te pakken.’

Vind je de achterflaptekst toch wat karig? Hier dan de (iets ingekorte, maar waarheidsgetrouwe) inhoudsopgave, plus uitleg:

Hij is niet zo into you als hij je NIET belt; uitvraagt; date; alleen belt als ie dronken is; geen seks met jou wil, maar wel met een ander; niet wil trouwen; het heeft uitgemaakt; zomaar is verdwenen uit je leven en/of getrouwd is.

In de hoofdstukken leggen ze dan uit waarom het geen goed idee is om te hopen op een leuke relatie met iemand die geen seks met je wil, jou niet opbelt, enzovoorts. Als ervaren psycholoog kan ik de adviezen stuk voor stuk beamen. Het is meestal zonde om je tijd te verspillen aan een boek ambivalente man wanneer je op meer hoopt.

Als je niet van lezen houdt kun je trouwens ook de film zien. Als je niet van films houdt kun je het die eikel ook op de man af vragen.

eKudos Nu Jij

One comment

  1. Mariska

    Hi Mario, Bedankt voor je alle wijsheid in je blog. Het is niet altijd zo zwart/wit in het echt.. Ik zit nu dus even met wat verwarring. Tijdens uitgaan leuke man ontmoet. Hij blijkt een goede vriend te zijn van 1 van mijn vriendinnen.

    Uitgaan dus borrel op. Hij peilde of ik vrijgezel was bij mijn vriendin. Ja, dus en gaf aan dat hij een vervolg wilde (date). Hij probeerde echter die zelfde avond nog te zoenen ,aar dit heb ik even afgehouden en wilde ook mee naar huis. Volgende dag belde hij dat hij als date wel bij mij thuis wilde komen eten en dat ik de avond ervoor ook niet alleen had hoeven zijn. Het lag er alle maal zo dik bovenop dat ik eigenlijk niet zo leuk meer vond.

    Veel gesms van hem maar geen voorstel voor een afspraak. Ik ben maar gestopt met reageren. Waarop hij aan gaf, wat is er nou, reageer dan kunnen we allemaal verder. Ik heb aangegeven dat het er te dik boven op ligt en dat ik hem liever op een rustige manier leer kennen. Hij bood zijn excuses aan en gaf aan laten we overdag afspreken en doen we zaken op jouw tempo….

    Tot op heden nog geen voorstel voor een date. Terwijl ik leuke restaurants zit te bekijken en serieus overweeg om hem uit te nodigen, ondertussen roept een stemmentje achter in mijn hoofd ‘je bent gek, als hij het niet regelt dan maar niet’…..Dit dus

Post a comment

You may use the following HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>