Val jij echt op je opposite of zie je gewoon niet wat jullie gemeen hebben?

‘Tegengestelden trekken elkaar aan.’ Je hoort het vaak. En toch klopt het niet. Gelukkig maar. Mensen voelen zich onbewust aangetrokken tot overeenkomsten, maar de verschillen vallen gewoon meer op. Een vleugje mysterie en anders-zijn is nodig om verliefdheid te laten ontstaan, maar de beste relaties heb je met mensen die op je lijken.

Hoewel de leus ‘opposites attract’ intuïtief logisch voelt staat ze af ver van de alledaagse werkelijkheid. De wetenschap steunt mijn visie. Er zijn zelfs onderzoeken die laten zien dat mensen over het algemeen meer vallen op gezichten van mensen die dezelfde verhoudingen als die van henzelf hebben. In werkelijkheid vallen de meeste mensen pas op elkaars verschillen als er verder voldoende overeenkomstige basis is. Dan kunnen die verschillen ineens aantrekkelijk worden.

Onderzoek naar duurzame relaties laat dat duidelijk zien. Gelijkheid in persoonlijkheid, intelligentie, smaak, humor, sterke normen en waarden zijn belangrijk in een partner. Het communiceert veel makkelijker als je op elkaar lijkt (en het minimaliseert strijd en conflict). De ander snapt eerder waar je het over hebt, en je voelt je sowieso veel meer gewaardeerd door iemand die jou ziet zoals jij jezelf ziet. Dat is goed voor je ego. Volgens een onderzoek van het CBS stranden 2 op de 5 huwelijken op het botsen van persoonlijkheden. Hoewel verschillende persoonlijkheden best langdurend door één deur kunnen hebben we wel eigenschappen nodig om botsende karakters te compenseren. In ieder geval moet een van beide partners flexibel zijn en goed kunnen communiceren.

Meer over partnerkeuze lezen?
Op de juiste vallen: kun je dat leren?
Opposites attract? Echt niet!

eKudos Nu Jij

Post a comment