Wilt u nu eens de rode pil, of toch maar weer de blauwe?

Het is fijn te denken dat alle narigheid in de wereld – waarvan op nummer 1 met stip: overbevolking – opgelost gaat worden door deskundigen, politici, wetenschappers, God, aliens, the Secret of een andere sublieme intelligentie. De onzekerheid van het niet-weten lossen we op door te vertrouwen op de sussende woorden van mensen die krachtiger klinken dan onszelf. Zie hier het succes verklaard van Berlusconi en andere politieke, religieuze of spirituele narcisten.

Onwetendheid is een zegen … als we vertrouwen hebben. Om vertrouwen te houden kun je – net als bij worsten en wetten – maar beter niet zien hoe dat vertrouwen gemaakt wordt, en waar het echt vandaan komt. Misschien zouden we erachter komen dat de mensen waar wij op vertrouwen het ook niet weten. Zij zijn misschien iets slimmer dan andere apen, maar uiteindelijk zijn het nog steeds gewoon apen: apen met grootheidswaan en goed passende schoenen. En die God waar ze het over hebben? Die is kwaadaardig, allang dood of een verzinsel van onwetende apen.

De oude lezing hieronder van wiskundige Albert Bartlett van tientallen jaren geleden is nog verbazingwekkend actueel. Hier heb je een man, die middels een simpele exponentiële formule, de werkelijkheid heel accuraat beschrijft zonder het op te poetsen met mooie (loze) beloften. Ik had het liever niet gezien, jij hebt nu nog de keus:

Klik hier voor de blauwe pil. Hier voor de rode.

Mijn vrije vertaling: wij, mensen, zijn goed in ‘vertrouwen hebben’, slecht in ‘wiskunde’ en lange termijn-voorspellingen. Uiteindelijk lost moeder Natuur het gelukkig allemaal weer netjes op. Met of zonder ons.

eKudos Nu Jij

Post a comment